Preobjestne starše, ki vpijejo ob robovih igrišč in s tribun, je treba izobraziti

In obvestila by mojcaLeave a Comment

V Radomljah fair play tabla, NZS uvaja kartončke za starše

Prizori, ko starši z roba nogometnega igrišča vpijejo nad svojimi otroki ali celo zmerjajo sodnike, naj bi bili vedno redkejši, saj klubi precej pozornosti namenjajo ozaveščanju staršev o fair playu.

Tabla ob nogometnem igrišču v Radomljah, ki starše in preostale obiskovalce opozarja, naj spoštujejo pravila fair playa. Foto: ŽNK Radomlje

Šport bi moral otrokom predstavljati igro in sprostitev, ne pa stres in rezultat za vsako ceno. Žal tega nekateri starši ne razumejo, kar nam je pred leti slikovito opisala atletinja Brigita Bukovec, ko je spremljala svoja sinova, oba nogometaša: “Grozno, kaj se dogaja. Občasno grem na kakšno tekmo, ampak najraje ne bi šla več. Vedenje staršev je katastrofalno. Vpijejo na otroke in sodnike.” Podobno je v tujini. Angleška nogometna zveza je zato izdala priročnik z naslovom Delamo le pozitivno. Selektor Anglije Gareth Southgate sporoča staršem in trenerjem, naj nehajo vpiti na mlade nogometaše. S kampanjo želi zveza izobraziti starše, trenerje in tudi igralce. Njihova raziskava je pokazala, da se 90 odstotkov mladih nogometašev lepše vede in tudi bolje igra, če jih spremljajo pozitivne besede njihovih staršev.

Sem velik zagovornik tega, da je pozitivna spodbuda ključna v razvoju mladih. Naša naloga je, da damo mladim ljudem samozavest, enako tudi starši. Moj oče je bil moj prvi trener. Moji starši so bili moji veliki podporniki, a niso veliko govorili. Zelo občasno so mi dali kakšen nasvet.Garreth Southgate, selektor Anglije

V Radomljah tabla o pošteni igri
Preverili smo, ali so slovenski klubi prepoznali težavo. Odgovor je pritrdilen.“Klubi so ugotovili, da je treba temu posvečati več pozornosti. Njihova naloga ni zgolj treniranje otrok, ampak tudi osveščanje in izobraževanje staršev. V času mojega predsedovanja smo v klubu delali tako, da smo pred vsakim pričetkom sezone organizirali roditeljske sestanke po ekipah, kjer smo starše med drugim opozarjali na omenjeno problematiko. Izdelali smo tudi t. i. ‘fair play tablo’ (na sliki desno, op. p.) in jo v nekaj različicah postavili po našem športnem parku. S tem smo poskušali sporočiti vsem, ki pridejo ob igrišče, naj se zavedajo, da so tam otroci, da so trenerji pogosto prostovoljci in da so sodniki samo ljudje. Tabla se je odlično prijela in je še vedno zelo priljubljena na družbenih omrežjih,”nam je povedal Uroš Juračič, nekdanji predsednik ŽNK Radomlje.

Trener najbolje ve, česa so otroci sposobni in kaj lahko pričakuje od njih, zato je vmešavanje staršev ali celo kakšno vpitje ob igrišču nezaželeno. Foto: ŽNK Radomlje

Kartončki za starše
Juračič, ki od aprila letos opravlja delo sekretarja ženskih reprezentanc in kooordinatorja ženskega nogometa na NZS-ju, izpostavlja, da Nogometna zveza Slovenije organizira predavanja, ki so namenjena staršem: “Rajko Korent, vodja programa Nogomet za vse, na svojevrsten način prenaša izkušnje, ki jih je pridobil v dolgoletni praksi. Vsak se najde v njegovem predavanju, poleg tega pa je g. Korent zasnoval tudi t. i. ‘kartončke za starše’, za katere verjamem, da jih bodo ob izidu klubi in trenerji pozdravili z navdušenjem. Navkljub vsem omenjenim dejavnostim pa je na področju množičnega ozaveščanja okolice o negativnih učinkih napačne vloge odraslih v športu mladih še vedno veliko prostora za napredek. Bistveno je namreč, da se otroci gibajo in v igri uživajo, ne pa da se jih že v mlajših kategorijah obremenjuje z rezultati.”

Rezultat ne sme biti v ospredju
Podobno meni Primož Kočar, trener najmlajših selekcij v NK Kamnik: “Pred vsako sezono imamo sestanek, kjer staršem razložim, da v mlajših kategorijah zmaga ni v ospredju, pač pa je bolj pomembna igra in nabiranje izkušenj. Zgodilo se je, da so imeli že v kategoriji U-8 starši na začetku preveč ambicij in so s tribun dajali navodila otrokom. Na to smo jih opozorili in se je potem uredilo. Starši gledajo na vse s svojimi očmi. Če imam 15 otrok in njihovi očetje s tribune vpijejo, kam naj se kdo postavi in kako naj igra, ne pridemo nikamor. Trener najbolje ve, česa so otroci sposobni in kaj lahko pričakuje od njih.” Ali se celo dogaja, da starši kdaj vpijejo na sodnike? “Sodniki v mlajših kategorijah niti niso prisotni. Trenerji smo tudi sodniki, pravi sodniki so šele v kategoriji nad 13 let.”

Če bi starše le lahko utišali in s tem dovolili otrokom, da uživajo, bi bili začudeni, kakšno razliko bi opazili.Gary Lineker, nekdanji angleški nogometni zvezdnik

Kdor kaže znake nasilja, mora iz igre
Trener mora prepoznati morebitno nasilno vedenje in pravočasno ukrepati. “Včasih kdo od mladih igralcev burno reagira na sodniško odločitev, predvsem na turnirjih, kjer se igra na izpadanje. Pojavljajo se tudi neprimerne besede, ampak večjih izpadov ni. Če opazim, da kdo preklinja ali kaže znake nasilja in želi nasprotnega igralca brcniti, ga potegnem iz igre in se pogovorim z njim. Na igrišče gre spet šele takrat, ko se umiri. Če je vse skupaj prehudo, se lahko tudi zgodi, da je za tisti dan zaključil.” A to se redko zgodi. Več “težav” ima vsak trener mladih selekcij z igralci, ki nočejo v obrambo ali v gol. “Saj veste, vsi želijo zabiti gol, z dresom Ronalda, Messija in Neymarja se vidijo v napadu. V obrambi nihče ne bi igral. Je pa zaradi Jana Oblaka zadnja leta opaziti več želje mladih, da bi šli v gol.”

So starši, ki nočejo preboleti svojega “poraza”
Nazaj k resnejšim težavam. Eden od trenerjev, ki pri NK Kamnik prav tako trenira mlajše kategorije (noče biti imenovan), meni, da so “najhujši” tisti starši, ki se nenehno vtikajo v trenersko delo. “Nekateri starši bi radi svoje neuspele kariere kompenzirali pri otrocih. Pritiskajo nanje, komentirajo, kritizirajo … Ko sem ob svojih trenerskih začetkih videl dve mamici, ki sta sedeli 30 metrov od igrišča in se pogovarjali, kot da jima je malo mar za vse, sem se spraševal, zakaj se ne zanimata za svoja otroka. A pozneje sem spoznal, da so takšni starši ‘top’, saj zaupajo trenerju, sem ter tja pogledajo na igrišče, a se ne vtikajo v delo trenerja. Če treniraš 20 otrok, imaš 40 različnih staršev. Poskusiš jim razložiti, da se ne spodobi, če ob robu igrišča vpijejo in kritizirajo. Če jaz igralcu dajem svoje napotke, oče pa na tribuni vpije nekaj drugega, je otrok samo zmeden. Napredka ne bo.”

 

Nogometna zveza Slovenije organizira predavanja o pošteni igri ‒ fair playu, ki so namenjena staršem. Vodi jih Rajko Korent, nosilec programa Nogomet za vse. Foto: NZS

Znesli so se nad “ubogim” klubom
Staršem vedno svetuje, naj otrok ne kličejo po imenih, ampak raje spodbujajo posamezno ekipo, odvisno od barve majic, torej: “dajmo modri” ali “dajmo rdeči”. Ob tem izpostavlja, da bi lahko tudi nekateri trenerji naredili več za zgledno vedenje na igrišču: “Pred kratkim smo bili na turnirju Jana Oblaka. Eden od klubov je prišel le s štirimi igralci, torej so imeli v polju enega igralca manj. Na prvi tekmi je trener nasprotne ekipe ves čas držal na igrišču najboljše, ob zmagi 8:0 so starši vsak gol bučno pozdravili. Lahko bi pokazali tudi malo sočutja do tistih štirih fantov, ki so se z igralcem manj borili kot levi. Ko je potem proti temu klubu igrala druga ekipa, je bila kolegialna in je posodila vratarja in še enega igralca. Zdi se, da preveč trenerjev igra samo na rezultat. Še dobro, da so pred kratkim na NZS-ju spremenili pravilnik in se rezultati se ne pišejo vse do U-12, vsem je laže, ko ni pritiska rezultata.”

 

Tomaž Okorn

  1. januar 2019 ob 07:33
    Zadnji poseg: 4. januar 2019 ob 07:33
    Ljubljana – MMC RTV SLO

Leave a Comment